20 вересня 2021 року в Актовій залі Львівського національного університету імені Івана Франка відбулося урочисте відкриття першої Всеукраїнської конференції наукових дослідників. Захід зініційований Виконавчою радою Української науково-дослідницької асоціації у партнерстві з Науковим комітетом Національної ради з питань розвитку науки і технологій та Національним фондом досліджень України. До організації конференції долучилась низка наукових та науково-академічних структур Львова і України.

Мета Всеукраїнської конференції наукових дослідників – зібрати разом активних українських наукових дослідників – представників різних наукових напрямів і надати їм майданчик для виступів та дискусій як щодо актуальних проблем відповідних наукових напрямів у рамках спеціалізованих наукових сесій, так і для обговорення важливих/актуальних питань та проблем, пов’язаних із функціонуванням наукової сфери України в цілому у форматі пленарних сесій та панельних дискусій.

Після урочистого відкриття, яке модерував провідний науковий співробітник Інституту фізики конденсованих систем Національної академії наук України Андрій Трохимчук, конференція продовжила роботу у форматі пленарного засідання. Спікери поділилися своїми напрацюваннями та ідеями щодо проблем і перспектив системи фінансування науки в Україні та пріоритетів розвитку наукової сфери загалом. Переглянути трансляцію пленарного засідання можна за посиланням.

В рамках секційних засідань відбувся круглий стіл «Менеджмент фінансової підтримки наукових досліджень в Україні». Також учасники конференції змогли  долучитися до панельної дискусії «Ветеринарні препарати та кормові добавки: сучасні підходи» та до інших обговорень, зокрема, щодо медико-генетичних проблем репродуктології.

До слова, тематика конференції передбачає участь представників усіх наукових напрямків, за якими в Україні проводяться активні наукові дослідження. З цією метою в рамках конференції передбачено три секції: секція природничих, технічних наук та математики (фізика і астрономія, хімія, математика, інформатика, науки про землю, технічні науки, матеріалознавство); секція біології, медицини та аграрних наук (науки про життя включно з загальною та молекулярною біологією, медичні науки, біотехнології, екологія, аграрні науки); секція соціальних та гуманітарних наук (соціогуманітарні, економічні науки).

Програмою було заплановане справжнє різноманіття наукових  заходів, частина з яких відбулася на території хімічного та фізичного факультетів Львівського університету: «Всеукраїнський симпозіум з органічної та медичної хімії», круглий стіл «Якісна освіта з природничих дисциплін та проривні наукові дослідження: чи можливе щось одне з них без іншого?», а також робота у секціях «Фундаментальні проблеми квантової механіки, квантова інформація та квантові обчислення», «Конденсовані речовини під дією дисипації та квантових вимірювань: нові ефекти, нова теорія, застосування до квантових обчислень», «Контактна механіка».

Матеріал: прес-служба ЛНУ ім. Івана Франка