Тренди конференц-індустрії змінюються щороку. Однак вже декілька років поспіль є одна тенденція, що залишається на 1 позиції без правок. Мова про сталий розвиток – sustainability. Професійні організатори подій, великі локації, туристичні бюро та асоціації бізнес подій стають «зеленими».

З кожним разом вони шукають все нові форми залучення туристів, в тому числі і делегатів конференцій, роблячи акцент на екології. Починають з дрібного: велопарковки біля конгрес-центрів, багаторазові пляшки як сувенір для учасників форуму, флешки замість друкованих матеріалів конференцій. А далі – більше: сонячні станції для генерування власної електроенергії, співпраця з локальними фермерами, фандрайзингові кампанії для підтримки есо-ініціатив.
Сортування – взагалі стало звичною справою. І не тільки через екосвідомість, а тому, що це фінансово вигідно, цього вимагає закон і самі клієнти.
В Україні ми вже бачимо, що на деяких форумах, конференціях стоять коробки для роздільного збору сміття. Папір та пластик заповнюється найбільше. А от з органікою ще не подружилися. Існує стереотип, що це складно, незрозуміло. Ну і стандартне запитання: «Я посортую, а далі куди воно піде?».
Цього року є відповідь на це запитання для організаторів подій у Львові. Працює станція компостування, яка збирає всю органіку. Впродовж 2021 року туди надійшло майже 8000 тонн органіки. Всі ці відходи переробили у компост, який мешканці та агропідприємства купували для потреб своїх господарств. Також на станції компостування виготовили 240 тонн грунтосуміші, яка стала удобренням для дерев, які восени висаджували у парках, скверах і зелених зонах Львова.


Корисно, вигідно та екологічно.
Розуміємо, що перевести всі події на еко-режим знадобиться трохи часу. Але вже малими кроками можемо робити зміни. Сортування органіки – не такий вже і складний процес, як може здаватися. Багато крутої інформації, з чого почати, є у ZERO Waste Lviv та Зелене Місто.

Також радо ділимося гайдом від Університету Айови, де просто та з картинками розписано, як зробити вашу подію «зеленою».
Ну і класне дослідження від Міжнародної асоціації конгресів та конференцій ICCA. Організація показала, як екосвідомо підійшла до організації 58-го конгресу, що у 2019 році відбувся у США. Тут є все: від того, як обирали локацію, що придумали з сортуванням та відходами до залученості учасників до екологічних тренінгів, створення еко-лаунджів тощо.