21 травня математичне товариство Львова відкрило інформаційну таблицю. Захід відбувся з нагоди 85-річчя створення «Шотландської книги» та відзначення внеску Львівської математичної школи у розвиток світової  математики.

Памятку розмістили на фасаді будинку №27 на проспекті Тараса Шевченка, адже тут була кав’ярня «Шкоцька» – культове місце для математиків усього світу, а саму подію присвятили до Дня народження одного з представників Львівської математичної школи, професора Львівського університету, дійсного члена Наукового товариства імені Шевченка Мирона Зарицького. 

Напередодні відбувся науковий семінар Львівського математичного товариства, на якому доповідали українські математики, що долучилися до розв’язання математичних проблем із «Шотландської книги».

Одним з ініціатором відкриття таблиці є львівський математик, професор Франкового університету, член віртуальної дослідницької спільноти математиків Mathoverflow (№3 у її світовому рейтингу за 2018 рік, №20 – за 2017 та 2019 роки), Почесний Амбасадор Львова Тарас Банах.

Довідка:

Шотландська («Шкоцька») кав’ярня була улюбленим місцем зібрань математиків, представників Львівської математичної школи – неформального об’єднання науковців, яке функціонувало у Львові в 20-30-х роках ХХ століття і мало значний вплив на розвиток математики в світі. До Львівської математичної школи належали Стефан Банах, Гуґо Штайнгауз, Станіслав Мазур, Станіслав Улам, Владислав Орліч, Юліуш Шаудер, Мирон Зарицький та інші. У «Шкоцькій» львівські математики та їхні гості проводили математичні дискусії, а найважливіші проблеми вписували до знаменитої «Шотландської книги», що зберігалася у цій кав’ярні. 

У травні 2014 року будівля отримала нове дихання з відкриттям ресторану під назвою «Шкоцька». У продовження традиції, тут зберігається копія оригінальної «Шотландської книги», а також сучасна «Львівська Шотландська книга», започаткована львівськими математиками XXI століття, які продовжують творити математичну славу Львова.

Захід відбувся за підтримки Львівського конференц-бюро в рамках програми «Пакет підтримки».