Останніми тижнями все частіше чуємо про порівняння України та Ізраїлю. Багато аналогій про сильного ворога-сусіда, про ракетні обстріли, про довготривалість війни. Не будемо сьогодні говорити про коректність порівнянь. Розповімо про досвід ізраїльського конференц-бюро з Єрусалиму, з яким мали розмову. 

Для нас було важливо зрозуміти, як країна, яка постійно перебуває під загрозами терористичних атак, залучає міжнародні конгреси, вибудовує маркетингову кампанію, та яким протоколам безпеки слідує.

Ми поспілкувалися з конференц-менеджером Єрусалимського конференц-бюро Anat Landa. Ділимося з вами своїми інсайтами:

Робота над іміджем міста як безпечної дестинації

Туристичний офіс та конференц-бюро роблять акцент на позитивних здобутках. Також добре знаються на кризовій комунікації.Щоб не відбулося в країні, завжди оперативно повідомляють своїм партнерами про поточну ситуацію. До заяв долучається місцева влада, поліція.

Події не відміняють

У 2011 році в березні місяці за день до проведення марафону в Єрусалимі відбувся теракт. Через дві години мер міста оголосив, що ситуація контрольована, правоохоронці працюють, марафон відміняти не будуть. 

Маркетингові кампанії не зупиняють

Ізраїльські маркетингові спеціалісти вважають, що скасування рекламних кампаній після терактів показує, що місто закрито для бізнесу. Туристична реклама особливо важлива після нападів, щоб сигналізувати, що місто відкрите для відвідувачів.

Вибудова стійкості

В Ізраїлі концентрують увагу на вибудові стійкості до непередбачуваних загроз. Навіть, якщо вони відбулися, міста та люди мають максимально в короткий час повернутися до нормального життя. Поліція та місцевий бізнес в лічені години очищують місце атаки, проводять розслідування та відкривають його для відвідувачів. Відновлення рутини вважають ключем до побудови стійкості. Після терактів у місті забороняють створювати стихійні меморіали.

Протоколи безпеки

Приміщення готелів, будинків, конгрес-холів облаштовані укриттями. Працівники проходять тренінги з безпеки відвідувачів. Аеропорт в Тель-Авів охороняється поліцією і солдатами ЦАХАЛа, а також найманими охоронцями в уніформі і в цивільному одязі. Звичайні пасажири не відчувають присутності кількості силовиків чи якихось обмежень. Аеропорт визнаний найбезпечнішим у світ з точки зору захисту від терористичних актів

Програма компенсації 

Конференц-бюро Єрусалиму та місцева влада тісно співпрацює з професійними організаторами подій. Розуміючи можливі ризики, вони пропонують програму компенсації для міжнародних подій. Якщо подія була відмінена через геополітичні причини (терористичний акт, війна тощо), то організатору повернуть маркетингові витрати. 

В полі зору міжнародних партнерів

Представники бюро Єрусалиму завжди залишаються на зв’язку з міжнародними партнерами. Постійно беруть участь у міжнародних виставках та бізнес-зустрічах, проводять персональну комунікацію щодо питань безпеки.  Вони запрошують на огляд свого міста, знайомлять організаторів подій з поточною ситуацією, залучають їх до програми Конгресових Амбасадорів.

Робота з місцевим середовищем 

Надзвичайно важливим для туристичного та конференційного середовища є співпраця з місцевими стейкхолдерами, які є членами міжнародних асоціацій та організацій. Більшість схвальних заявок на проведення подій конференц-бюро Єрусалиму виграє, якщо міжнародні асоціації попередньо отримали хороший відгук від локальних партнерів. Звісно, більшість запитує саме про те, яка безпекова ситуація. 

Робота з цільовою аудиторією

Комунікаційні менеджери дуже чітко розділяють різноманітні цільові аудиторії, мають заготовлені меседжі для різних груп. Звертають увагу на соціальні мережі, роботу з блогерами та медіа, щоб ті правильно висвітлювали локації, створювали безпечний наратив.