Команада Львівського конференц-бюро запускає проект #MEETUAPROFFESIONALS, в якому хоче розповісти історії українських професіоналів, що володіють унікальним досвідом війни. Ми знайомі з їхніми досягненнями, вважаємо їх справжніми героями. Вони мають, що показати і розказати, мають, чим поділитися. 

Зараз Україна переживає особливі сторінки своєї історії, долає виклики, які не знані та небачені для багатьох країн світу. У світлі вогнів війни українці здобувають особливий досвід. Ніхто б ніколи не хотів за звичних умов володіти таким досвідом. Але українцям після 24 лютого, після того, як Росія почала вторгнення, прийшлося опанувати нові ремесла, прийшлося згуртуватися і давати раду всім тим подіям, що день за днем стаються у нашій країні, у наших містах, у наших будинках, у наших сім’ях. 

Попри насильство, жорстокість, варварство, яке ми долаємо кожен день війни, є і ті моменти, які надають силу, є ті історії людей, що окриляють, вселяють віру. Мова йде про тих, хто на передовій приймає важкі удари, хто рятує, хто відбудовує, хто протистоїть дезінформації, хто своїм професіоналізмом, відданістю справі творить дива. Це не одна особлива людина чи дві, чи навіть 100. Це величезний кластер українських професіоналів: медики, військові, журналісти, бізнесмени, IT-спеціалісти, архітектори, соціальні працівники, науковці тощо. 

Всі разом зараз здобувають особливий воєнний досвід, який раніше не мала жодна країна. 

Сьогодні цей досвід важливий та цікавий цілому світу. Міжнародні лікарі, медіа, мілітарні служби зацікавлені в тому, щоб українці розповідали, як справляються з викликами: як вони рятують бійців з складними пораненнями, як вони відбивають кібератаки, як захищають свої архітектурні пам’ятки, як протистоять фейкам та маніпуляціям російської пропаганди. 

Їхні знання та досвід важливі для міжнародної спільноти. Їх мають почути на світових майданчиках під час конференцій, форумів тощо. 

Ми вже опублікували декілька відео про наших професіоналів. Знайомтеся!

#1 відео презентація компанії –  SKEIRON. Це львівська компанія, яка багато років турбується про долю культурної спадщини України. Вони намагаються закарбувати якомога більше архітектурної та мистецької спадщини України та зберегти історичну пам’ять від руйнівних впливів часу та божевільних російських ракет.

До війни ці люди працювали над Pocket City AR – чудовим проектом, який популяризував міську архітектуру за допомогою сувенірних продуктів AR. Вони створили ЗD листівки з найвідомішими пам’ятниками, замками, будівлями найбільших міст України.

Skeiron також оцифрував українські музеї. Команда створила велику платформу, де можна здійснити віртуальну подорож музеями: прогулятися 3D-туром, подивитися на тривимірні моделі експонатів.

Коли почалася війна, організували проект SaveUkrainianHeritage. Мета проекту – 3D-сканування пам’яток культури по всій Україні, де дозволяють обставини. Skeiron вже створив чимало 3D-копій різних об’єктів, які стануть основою для відновлення пам’ятника у разі його руйнування. Команда об’єднала зусилля всіх, хто може долучитися до сканування – професіоналів у цій справі, природоохоронців та шанувальників.

Skeiron вже працював з українськими архітекторами та міжнародними організаціями. Наприклад, співпрацюють із Національним інститутом польської культурної спадщини.  Разом вони планують організувати круглі столи у Львові, щоб привернути більше уваги до збереження культурної спадщини України.

#2 відео про Мирона Угрина – лікаря-стоматолога, президент Національної спілки стоматологів України, засновник Благодійного фонду та справжній #UAprofessional.

Мирон Угрин організовує одну з найбільших в Україні стоматологічних виставок та медичних форумів під назвою «Дентал Україна». Він дуже відомий серед своїх колег-стоматологів, бере участь у найбільших конгресах у своїй галузі та є членом Європейської асоціації з остеоінтеграції.

Окрім професійного життя, він є одним із найвідоміших волонтерів України. Разом зі своїми друзями-медиками він врятував багато життів українських військових. Після початку війни у ​​2014 році створив мобільні стоматологічні кабінети, мережу стоматологів-волонтерів. Ці кабінети були повні новенького стоматологічного обладнання, яке допомагає солдатам. 

Також Мирон Угрин добре спеціалізується на щелепно-лицевій хірургії. З початку війни прооперував багатьох військових. З дня до ночі безперервно приходив на передову і виконував свою роботу. Це була надскладна операція, але він зробив її так добре.

Сьогодні Мирон Угрин продовжує брати участь у конференціях. Бере участь у всесвітніх конгресах та форумах, розповідає про унікальний досвід українських щелепно-лицевих хірургів. Він не зміг організувати свою щорічну стоматологічну виставку у Львові на 3000 учасників через проблеми безпеки. Але всі учасники просили його перенести захід і не скасовувати.

Зараз він планує невелику конференцію для обміну досвідом українських лікарів під час війни у ​​Львові з можливістю долучитися онлайн.

#3 відео про реабілітаційний центр #UNBROKEN, який не має альтернативи в Україні. Він має на меті змінити систему реабілітації в Україні: лікування, протезування, фізична та психологічна реабілітація, житло, спорт і робота. Це екосистема опіки та підтримки людей, які постраждали від війни.

За останні 6 місяців Львів перетворюється на гуманітарний хаб, місце, де люди тікають від війни та отримують медичну допомогу. До нашого міста щодня прибувають евакуаційні потяги. У лікарнях міста перебуває понад тисяча важкопоранених українців – дітей, жінок, людей похилого віку. З відрізаними кінцівками, опіками, вогнепальними пораненнями. 

Наші лікарі #UA працюють 27/7 і роблять все можливе, щоб врятувати їхні життя та повернути їх до нормального життя. Але вони розуміють, що після лікування велика кількість українців потребуватиме реабілітації. Тому у Львові розпочинають проект будівництва Національного реабілітаційного центру «Unbroken». Мета – допомогти українцям залишатися #НЕЗЛАМАНИМИ й отримувати всю необхідну допомогу тут, у своїй країні, біля своїх родин.

#4 ролик про Львівський ІТ Кластер – спільноту ІТ-компаній, органів влади та навчальних закладів, які працюють над розвитком ІТ-сфери у Львові.

Львів відомий своєю активною IT-індустрією. У Львівському ІТ Кластері об’єднані понад 200 ІТ-компаній та 30 тисяч ІТ-спеціалістів. Його генеральним директором є Почесний Амбасадор Львова Степан Веселовський, який цілеспрямовано працює над об’єднанням та розвитком ІТ-індустрії у Львові.

Львівський ІТ Кластер є ініціатором багатьох важливих проектів для Львова та ІТ-сфери в Україні. Найвідоміший захід спільноти – конфренція “IT Arena”. Це одна з найбільших технічних подій в Україні та Східній Європі, яка щорічно проходить у Львові. Щороку конференція збирає понад 5000 IT-професіоналів, дизайнерів, бізнес-аналітиків, керівників і стартаперів для обговорення останніх технологічних тенденцій і якісного нетворкінгу.

Під час війни Львівський ІТ Кластер багато працював для підтримки Збройних Сил України та мирного населення, яке постраждало від російської агресії. Кластер запустив проект «SKY», що спрямований на технічну модернізацію командного та аналітичного центрів Повітряного Командування «Захід». Львівський ІТ Кластер підтримує проєкт фінансово. Модернізація допоможе фахівцям Повітряного Командування працювати ще ефективніше.

Крім того, Львівський ІТ Кластер спільно з Львівською міською радою та Першим територіальним медичним об’єднанням Львова  започаткували ініціативу щодо створення Центру психічного здоров’я. В рамках роботи Центру ветерани війни, внутрішньо переміщені особи та всі, хто потребує підтримки у такий нелегкий час, зможуть отримати допомогу професійних психотерапевтів, психіатрів та психологів.

#5 відео про «LVIV MEDIA FORUM» – екосистему людей, організацій та проектів, яка розробляє комплексні медіа-рішення та просуває найкращі світові практики.

З початком війни журналістська спільнота Львова стала командою-рятівником, яка допомогла колегам з інших регіонів перенести редакції до Львова, знайти нове житло та місце роботи. Основне ядро спільноти – громадська організація «LVIV MEDIA FORUM».

До війни ГО організовувала Львівський медіафорум – найбільший щорічний медіафестиваль у Центральній та Східній Європі. Понад 100+ професіоналів з усього світу ділилися досвідом і знаннями про те, як долати професійні виклики, розвивати себе та свої проекти. Форум щороку збирає у Львові понад 2000 людей, які можуть взяти участь у різних професійних заходах.

З початку повномасштабного вторгнення організація працює в проектах, що розвінчують російські наративи,  запустили проект «Українська мережа протидії дезінформації». За 6 місяців 10 українських регіональних редакцій розробили та опублікували 240 матеріалів. Їх загальне охоплення перевищує 10 000 000.

Також вони організували різні тренінги для журналістів з менеджменту ризиків, основ управління стресом, тригерів і практик заземлення, захисту особистих даних, кризових комунікацій тощо. І, звичайно, приділяють увагу курсам, які стосуються тактичної медицини для журналістів.

#6 відео про мережу молодіжних просторів «ТВОРИ!», яка об’єднує молодіжну спільноту Львова.

Замість того, щоб навчатися новому, пізнавати світ, заводити друзів і розважатися, молодь Львова та всієї України бореться за своє майбутнє у російсько-українській ві йні. 

Ця молодь втратила рідних, друзів, домівку, переїхала в інші міста, стала волонтерами, лікарями та військовими. Ця молодь втратила можливість навчатися та працювати. Ця молодь втратила відчуття безтурботності. Вона занадто багато пережила. Та жодні життєві труднощі не зламали її. Лише згуртували та об’єднали у спільному ділі.

Приклад такої молоді гуртується навколо мережі молодіжних просторів «TVORY!». Ця спільнота допомагає молодим людям пройти всі випробування війни. Хочеться трохи більш розповісти про їхню роботу. Це не історія про установу і простори, а про молодих активних та професійних людей, які допомагають своїй країні у важкі часи.

Мережа «TVORY!» складається з 3 просторів:

  • Центр «Молодвіж» – коворкінг для молоді, який також є місцем для різноманітних тренінгів та семінарів.
  • Lviv Open Lab – простір інноваційної освіти з науковими лабораторіями, коворкінгами та лекціями.
  • Pixlab – хаб для створення дизайну та медіа.

Усі ці простори стіли місцем зустрічі молоді з різними інтересами, але однаковими цінностями. Спільнота “TVORY!” допомагає Збройним Силам України, працює на гуманітарних складах, організовує освітні, мотиваційні фестивалі та форуми.

На вихідних вони збираються разом плести маскувальні сітки для військової техніки, записують подкасти з психологами про те, як пережити жахіття війни та вчаться надавати першу медичну допомогу. Вони організовують зустрічі, де спілкуються зі спеціалістами про військові злочини, волонтерську роботу, психічне здоров’я, психологічні операції, посттравматичний стресовий розлад, можливості для молоді після війни, торгівлю людьми, шлях України до ЄС, план реконструкції, медіаграмотність тощо.

Водночас «TVORY!» щороку організовують всеукраїнський захід «Молодвіж», який збирає тисячі учасників. Цьогоріч молодіжний форум – це 3000 учасників із 30 заходами, 24 спікерами. 

«TVORY!» активно бере участь у різноманітних міжнародних заходах.  У 2022 році вони  підготували заявку на конкурс Європейської волонтерської столиці 2024 та увійшли до фіналу. 

Вони також здобули титул Європейської молодіжної столиці для Львова. Команда планує використати цей титул для стимулювання волонтерства, розвитку навичок та працевлаштування серед молоді.