Календарний рік підходить до завершення, як і реалізація Програми «Пакет підтримки конференц-індустрії міста Львова». Команда Львівського конференц-бюро підсумовує втілення Програми. Розповідаємо, які конференції отримали фінансування, скільки учасників взяло участь у заходах, як організатори подій адаптувалися до карантинних обмежень. І головне – коли стартує подача заявок на 2022 рік. 

Наприкінці 2020 року команда бюро ініціювала фінансову, інформаційну та експертну підтримку організаторам національних та міжнародних конференцій, які планували  провести свої події у Львові. Львівська міська рада виділила 1 мільйон гривень на реалізацію «Пакету підтримки». Це унікальний випадок. Львів став першим містом в Україні, яке надало фінансову підтримку конференціям під час пандемії. 

Всього для участі в конкурсі свої заявки подали 63 установи та організації. Серед них – університети, дослідні інститути, туристичні компанії, благодійні фонди, медичні заклади, освітні, спортивні, культурні установи. Керівною Радою було обрано 45 переможців. Найбільше конференцій відбулося у 7 напрямках: наука, медицина, освіта, туризм, культура, бізнес, молодь.

Протягом року, враховуючи всі карантинні обмеження, організатори конференц-подій поводили конференції, форуми за участі національних та міжнародних делегатів. Так, учасниками конференцій стали 7990 осіб. 

Львів вкотре обрали для свої заходів Міжнародний центр дифракційних даних, Міжнародний проект Limmud FSU, Українська Секція ІЕЕЕ, Міжнародна дослідницька група «Ранні події у хворобах людини (EEHD)», Міжнародний комітет семінару Вільгельма Бернхарда з клітинного ядра, Українська спілка молодих географів, Асоціація дитячих оториноларингологів України, Міжнародна організація «AIESEC», Українське товариство фахівців з імунології, алергології та імунореабілітації, Українська Асоціація профілактичної та дитячої стоматології, Наукове Товариство імені Шевченка та інші. 

Вперше ж відкрили для себе місто Лева та провели тут свої конференц-події такі організації як: Міжнародна Протиепілептична Ліга, Європейська рада докторантів та молодших наукових співробітників, Українська організація корозіоністів, Українське товариство з механіки руйнування матеріалів, Українська науково-дослідницька асоціація, Асоціація молодіжних працівників України, Українська асоціація юдаїки, Українська асоціація нервово-м’язових захворювань та захворювань периферичної нервової системи, Всеукраїнська асоціація дитячої імунології, Асоціація ділових подорожей. Враховуючи карантинні обмеження, частина конференцій змінювала кількість учасників та формат проведення.

В рамках Пакету Підтримки Почесні Амбасадори Львова теж провели конференції за участі національних та міжнародних асоціацій. До міста приїхали медичні, наукові експерти. За ініціативи Андрія Трохимчука відбулася Перша всеукраїнська конференція наукових дослідників. Назар Подольчак організував Перший форум публічного управління та інновацій. Мирослава Новосільська вже вдруге провела Конгрес хірургічного відновлення волосся. Ігор Новицький третій раз підготував вітреоретинальний симпозіум «RETINA LVIV». Оксана Заячківська була співорганізатором П’ятого Медичного симпозіуму «Smart Lion». Федір Юрочко зустрічав делегатів на ювілейній X українсько-польській конференції з дитячої оториноларингології «ЄВРОЛОР». Тетяна Струк зібрала юних учасників на Конкурсі перекладачів «Львів Європейський». Роман Лесик запросив до Львова на установчу зустріч та відкриті лекції комітет наукового семінару Вільгельма Бернахарда. Традиційно Юрій Головач провів 22-й щорічний семінар з фазових переходів та критичних явищ «Ізінгівські читання», Тарас Банах організував науковий семінар Львівського математичного товариства, а Андрій Кузик підготував Всеукраїнська конференція дитячих хірургів, яку готує Андрій Кузик. Попереду ще Міжнародна науково-практична конференція з проблем імунології «Різдвяні Читання», яку проводить Валентина Чоп’як у грудні. 

Підсумовуючи реалізацію Програми «Пакет підтримки конференц-індустрії» у 2021 році, варто сказати про економічний ефект для міста. Всього в рамках Програми відбулося 37 з 45 запланованих конференцій. Сума підтримки від міста склала 820 тис гривень. 

Загальний бюджет всіх проведених конференцій становив 8 749 271 грн. Основні статті витрат кошторисів конференцій стосувалися оренди конференц- залів, транспорту,  харчування та проживання учасників, друкованої продукції, екскурсій для делегатів, технічного забезпечення. Здебільшого кошти реалізовувалися у Львові, що було однією з вимог участі у конкурсі. Тобто місцеві готелі, ресторани, конференц-зали та інші сервіс-провайдери стали підрядниками організаторів.

Але не тільки економічний ефект принесли конференції до Львова. Варто згадати про додану вартість від кожної події. Саме на конференціях, форумах, конгресах обговорюють актуальні теми, шукають рішення, творять нові ідеї, цікаві проекти. Саме на конференціях переймають досвід та розпочинають співпрацю. 

Тому Львівське конференц-бюро продовжує Програму на 2022 рік. Старт заявок починається 29 листопада. Слідкуйте за новинами на сайті Львівського конференц-бюро.