Коли ми озираємося назад і перегортаємо сторінки року, що минає, то не можемо стримати сліз і повірити, що все це сталося з нами. Підводити підсумки конференц-індустрії в місті, де ще триває війна, непросте завдання. Здається справжнім дивом, що життя тут не зупинилося, що люди продовжують працювати. 

Війна ставить на стоп нормальне життя. Крім всіх тих жахів, що ми проживаємо, війна ставить туризм та ділову активність на останнє місце в таблиці пріоритетності. Це очевидно, адже все, про що ти можеш думати – як вижити.

Хоча, маємо визнати, що Львів  – тилове місце. І тут – відносно безпечно. Тут не чути артилерії і не видно танків. Але майже щодня у місті чути сирени. Світла немає по декілька годин. І щодня відбуваються поховання українських героїв.

У цих умовах конференц-індустрія міста та конференц-бюро якось прожило цей рік. Хочемо поділитися, що встигли зробити. Працювали у 5-ти напрямках:

  1. Залучення конференцій міжнародних асоціацій до Львова
  2. Залучення конференцій національних організацій до Львова
  3. Підтримка конференцій локальних організаторів
  4. Робота з місцевими підрядниками (професійні організатори подій, конференц-локації, готелі, ресторани, кейтерингові компанії, технічний супровід, перекладацькі бюро тощо)
  5. Формування іміджу Львова як конференц-дестинації за кордоном

В такій послідовності і будемо розповідати про рік, що минає,

1. Залучення конференцій міжнародних асоціацій до Львова

У 2022 році команда Львівського конференц-бюро продовжила працювати з представниками міжнародних асоціацій та презентувати конференц-можливості міста для проведення їхніх подій. 

Спільно з локальними експертами та Почесними Амбасадорами Львова вдалося підготувати дві заявки на проведення міжнародних конгресів у Львові.

Місто отримало право на проведення Міжнародної конференції з хімії твердого тіла та перехідних елементів у 2026 році. Ця конференція вважається однією з найавторитетніших конференц-подій у  хімічній галузі, що збирає експертів з усього світу. Заявку готували спільно з академіком НАН України, доктором хімічних наук, проректором з наукової роботи ЛНУ ім. Івана Франка та Почесним Амбасадором Львова Романом Гладишевським. 

Через повномасштабне вторгнення кількість поданих заявок суттєво зменшилася. Міжнародний ринок підтримує Україну, декларує бажання проводити більше подій після перемоги. Однак, через питання безпеки підготовка та проведення конференц-подій в Україні та у Львові призупинено. 

Проте, команада готується до потоку конфренц-подій після перемоги вже зараз та переосмислює бренд Львова як як MICE-дестинації. Вдалося залучити міжнародних експертів конференц-індустрії з консалтингової компанії Gaining Edge.

Розпочали роботу у трьох напрямках: 

  • створення дорожньої карти щодо роботи з міжнародними асоціаціями; 
  • написання комунікаційної стратегії про Львів як місце для проведення конференцій;
  • проведення сертифікованих навчальних програм для місцевого MICE-ринку. 

Протягом 2022 року спільно з Gaining Edge та місцевим середовищем провели 5 онлайн-зустрічей, взяли участь у воркшопі “Using legacy to win bids” та обміні успішними кейсами щодо залучення міжнародних подій. 

Команда Львівського конференц-бюро також фінансово підтримала 2 міжнародні конференц-події Почесних Амбасадорів Львова:

  • Міжнародний конгрес хірургічного відновлення волосся (організувала кандидатка медичних наук, дерматолог-онколог, трихолог-трансплантолог волосся Мирослава Новосільська)

  • Курс для талановитих та мотивованих школярів “Талант Хаб” (організував доктор технічних наук, проректор з науки, директор Центру Шептицького Олег Яськів).

В рамках промоції конференційної діяльності Почесних Амбасадорів Львова підготували:

2. Залучення конференцій національних організацій до Львова

З початком 2022 року команда бюро продовжила Програму “Пакет Підтримки”, яка передбачала фінансову, організаційну та інформаційну підтримку національних конференцій у Львові.  Було запущено конкурс, опрацьовано 72 заявки, запрошено комісію для вибору переможців. Через повномасштабне вторгнення реалізацію програми припинено. 

Робота з національним ринком продовжується у напрямку формування бази національних асоціацій. Команда бюро створила онлайн-довідник з переліком всеукраїнських асоціацій та організацій, професійних організаторів подій у різних сферах, їхніми контактами та переліком конференц-подій. Представникам національних асоціацій та організацій було презентовано конференц-можливості Львова, послуги конференц-бюро; запрошено до участі у Програмі “Пакет Підтримки”. 

3. Підтримка конференцій локальних організаторів

Через повномасштабне вторгнення була припинена програма “Пакет Підтримки”, яка передбачала фінансову допомогу організаторам місцевих конференцій.  

Команда конференц-бюро продовжила інформаційну підтримку тих локальних конференц-подій, що відбувалися у Львові у 2022 році. Опублікували серію постів про конференції, що відбулися у сховищах. 

Запустили відео-проект “MEETUAPROFESIONALS”, в якому знайомили світову MICE-індустрію, представників міжнародних асоціацій з конференц-роботою локальних спільнот, їхнім унікальним досвідом під час війни.

Підготували та випустили такі відео-експлейнери:

  1. SKEIRON – збереження культурної спадщини України;
  2. MYRON UHRYN – стоматологія під час війни;
  3. LVIV IT CLUSTER – IT-спеціалісти, що допомагають військовим;
  4. UNBROKEN – національний реабілітаційний центр у Львові;
  5. LVIV MEDIA FORUM – журналісти, що протистоять російській пропаганді; 
  6. TVORY – мережа активної молоді Львова.

Команда бюро стала співорганізатором Форуму місцевого самоврядування, що 21-22 вересня відбувся у Львові. Долучилися до інформаційної кампанії форуму та роботи з партнерами. 

Форум став однією з найбільших платформ для  обговорення актуальних питань у сфері місцевого самоврядування, який відвідало більше 150 учасників. Серед спікерів форуму –  міські голови, представники міських рад, депутати усіх рівнів, експерти галузі, представники міністерств. 

Команда Львівського конференц-бюро долучилася до Першої львівської гастро зустрічі. Допомогли у запрошенні спікерів, взяли участь у дискусії щодо розвитку гастротуризму у Львові. Подія зібрала експертів гастрономії з 4 країн світу, щоб обговорити, де сьогодні Україна та Львів на гастрономічній мапі світу, які з українських гастрономічних традицій варто підтримувати та  що з міжнародного досвіду слід запозичити.

4. Робота з місцевими підрядниками (професійні організатори подій, конференц-локації, готелі, ресторани, кейтерингові компанії, технічний супровід, перекладацькі бюро тощо)

Львівське конференц-бюро підтримало ініціативу щодо впровадження екологічних сертифікацій у готелях, ресторанах та барах Львова. Команда долучилася до промоції освітніх вебінарів про екологічні сертифікації в сфері гостинності, їх вплив на кліматичні зміни та про кліматичну стратегію закладів гостинності в Україні. 

Проект реалізовувався за ініціативи ГО “Екологічні новини” (м. Херсон), ГО “Mariupol Zero Waste” (м. Маріуполь), Društvo Ekologi brez meja (Словенія) та підтримки Zero Waste Alliance Ukraine, Zero Waste Lviv, European Climate Foundation. 

У 2022 році продовжили роботу щодо наповнення онлайн-довідника про конференц-зали Львова, готелі та підрядників на сайті Львівського конференц-бюро. Підготували та поширили промоційні матеріали про нові конференц-локації серед професійних організаторів подій в Україні та закордоном.  

До Міжнародного Дня ділової гостинності спільно з львівськими професійними організаторами подій організували онлайн-марафон “GMID: united for Ukraine” про роботу конференц-індустрії під час війни. Спікери розказували про свій воєнний досвід, ділилися спогадами з перших днів війни, розповідали про те, як організована робота їхніх команд, з якими викликами стикнулися та що будуть робити після перемоги. 

Під час марафону був оголошений збір коштів для двох ініціатив: 

  • створення грантового фонду для підтримки українських студентів, які вивчають туризм та MICE-індустрію за кордоном. Організувала збір найбільша асоціація індустрії зустрічей MPI;
  • забезпечення засобами захисту військових медиків. Організувала збір Національна скаутська організація Пласт у Львові.

До Міжнародного Дня виставкової діяльності запустили серію-інтерв’ю “Industry talks during the war” з міжнародними та українськими експертами виставкової індустрії. Мета відео-розмов показати, як живе українська виставкова сфера під час війни, як зараз працють організатори виставок, як переформатувалися виставкові центри, які міжнародні конгрес центри стали місцем прихистку українців, які можливості для України відкриває участь у світових трейд-шоу, ярмарках. І головне –  як відновлювати галузь після війни. 

В рамках проекту записали 5 інтерв’ю з представниками української виставкової сфери:

Команда бюро продовжила роботу з конференц-локаціями Львова щодо збору статистики конференц-подій.

У 2022 році у місті відбулося 593 конференц-події. Найбільше, звісно, конференцій – 386. На другому місці були корпоративні заходи – 104. На третьому – різноманітні тренінги, семінари, круглі столи тощо (82). На четвертому – виставки (21).

Всього у Львові провели 133 міжнародні конференц-події. Незважаючи на обмежену можливість добратися до міста через відсутність авіарейсів, іноземці все ж приїздили до Львова на конференції. Щоправда, здебільшого, вони були спікерами, співорганізаторами події чи приїжджали у складі делегації з гуманітарною, військовою, медичною місією. 

Не маючи можливості приймати міжнародних делегатів, Львів став місцем проведення багатьох національних та локальних конференцій. 282 конференції всеукраїнського рівня відбулися у Львові у 2022 році. 178 заходів місцевого рівня. 

Ключовими темами конференцій були: медицина, бізнес, економіка, освіта, IT, сфера послуг. 

Найбільше організатори конференц-подій обирали конференц-зали в готелях – 432 конференції. На другому місці – академічний тип. У стінах університетів та наукових закладів відбулося 106 конференцій. 

Хоча у Львові за 2022 воєнний рік і відбулося декілька великих форумів, та все ж найбільше було подій до 50 осіб. Усього їх було 350. 180 конференцій було за участі від 51 до 150 осіб. 39 – від 151 до 249. Страх за скупчення людей, логістика, виїзд з країни, облаштування укриттів – серед причин робити події малого формату. 

5. Формування іміджу Львова як конференц-дестинації за кордоном 

У 2022 році команда бюро продовжила співпрацю з міжнародними партнерами у напрямку промоції Львова як достойного місця проведення міжнародних конференцій. 

Команда взяла участь у профільних виставках MICE-індустрії, де презентувала конференц-можливості Львова, розповіла про російську війну в Україні та як можна допомогти українцям:

  • IMEX – міжнародна B2B виставка для промоції дестинації за участі 2500 екзібіторів з 150 країн світу та більше 5100 представників бізнесу у сфері організації подій: починаючи від професійних івент-агентств, готельних груп, конгресових локацій та закінчуючи технічними підрядниками;

  • Conventa Trade Show – міжнародна B2B у регіоні Нової Європи за участі 92 надавачів послуг  та 146 представників бізнесу;

  • Meet the bidder – B2B виставка для організаторів корпоративних подій;

  • European Business Forum MPI – бізнесовий форум для івент-професіоналів для обговорення викликів та змін у MICE-індустрії.  

Окрім професійних виставок, команда бюро брала участь у навчальних заходах:

  • ICCA Congress – 900 учасників-членів ICCA з 21 країни, 5 днів навчального контенту: виступи лідерів MICE-індустрії, майстер-класи, інноваційні лабораторії, дискусійні челенджі, студії з пошуку рішень, експрес-кафе на тему сталого розвитку, різноманітності, інклюзивності та спадку, який ми залишаємо після кожної зустрічі;

  • Future Leaders Forum – форум для молодих професіоналів індустрії про пошук справжніх талантів, здобуття навичок та знань для майбутнього розвитку MICE-індустрії;

  • PCMA Convening EMEAнавчальний захід, який об’єднав більше 500 експертів із корпоративного сектору та міжнародних асоціацій для обговорення викликів івент-індустрії;

  • Conventa Crossover – міжнародний фестиваль у сфері маркетингу та організації заходів для напрацювання нових ідей у сфері сталого розвитку, інновацій та майбутнього подієвого маркетингу;

  • ICCA Association Expert Seminar – експертний семінар, що об’єднав керівників міжнародних асоціацій та представників конференц-бюро, туристичних офісів, конгресових і виставкових центрів, професійних організаторів подій для обміну досвідом та налагодження нових контактів;

  • GOOD GOVERNANCE – навчання за програмою Інституту лідерства та управління УКУ про інноваційний підхід до державного управління. 

У 2022 році спільно з польськими івент-професіоналами за ініціативи Кшистофа Целюха (професор Університету Вістули, лідер MICE-індустрії) організували онлайн-марафон “GMID: United for Ukraine”, щоб привернути увагу до російської війни в Україні та зібрати кошти на благодійні ініціативи. Під час дискусій обговорювали, яка роль івент-індустрії у сучасному світі та як події можуть принести мир. 

Протягом року команда бюро тримала зв’язок з міжнародними партнерами, інформуючи їх про російську війну в Україні, про те, як можна допомогти українцям, що постраждали від воєнних дій. Від лютого місяця було 5 онлайн-включень на міжнародні конференції та конгреси за участі професіоналів MICE-індустрії:

На них розповідали про проекти Львова та конференц-індустрії міста, які потребують інформаційної та фінансової підтримки. Зокрема, презентували проект реабілітаційного центру “Unbroken”. 

Крім онлайн-включень, відвідування профільних виставок та навчальних семінарів, команда бюро готувала інформаційні матеріали для міжнародних професійних видань MICE-індустрії. Загалом в міжнародних та українських ЗМІ вийшло 35 матеріалів про війну та конференц-індустрія Львова. 

До Міжнародного Дня виставкової діяльності запустили серію-інтерв’ю “Industry talks during the war” з міжнародними та українськими експертами виставкової індустрії. В рамках проекту записали 3 випуски з міжнародними експертами:

  1. Перше відео з Ленкою Жлєбковою – генеральним директором конгресового центру у Празі про прийом українських біженців у конгрес-центрі та організацію притулку.
  2. Друге відео з Каріною Бауер – генеральним директором IMEX Group про підтримку України міжнародними організаціями та припинення бізнесу з росією. 
  3. Третє відео з Гораздом Чадом – генеральним директором маркетингового агентства Toleranca, співзасновником Conventa Trade Show, головним редактором журналу Kongress про досвід відновлення Балкан після війни.

В рамках обміну досвідом щодо роботи конференц-індустрії в кризових ситуаціях мали онлайн-розмову з представницею Єрусалимського конференц-бюро, яка розповідала, як Ізраїль залучає бізнес-туристів, будучи завжди у зоні ризику та загрози терористичних атак. 

В другій половині року продовжили інформувати партнерів про ситуацію в Україні та Львові, роботу конференц-локацій, готелів та інших підрядників, запустивши відео-дайджест “LVIV:LIVE”

Конференц-бюро продовжило співпрацю з Міжнародною асоціацією конгресів та конференцій ICCA. Через лист-звернення бюро Рада директорів ICCA одноголосно прийняла рішення скасувати всі заплановані заходи в росії, заборонила російським членам відвідувати свої події та призупинила їхнє членство в асоціації. ІССА також передала на гуманітарну допомогу Україні 10 000 євро. Для команди Львівського конференц-бюро асоціація надала безкоштовний доступ до бази даних на рік та комплементарну участь у щорічному конгресі. 

Найбільша асоціація індустрії зустрічей та подій MPI призупинила роботу з усіма компаніями в росії,  зупинила відкриття відділення у росії, призупинила членство російських компаній, скасувала всі заходи в росії. Для Львівського конференц-бюро асоціація зробила членство безкоштовним, надала грантова участь у World Education Congress. 

ЗВІТ ЛЬВІВСЬКОГО КОНФЕРЕНЦ-БЮРО ТУТ.